Szennyvíz- visszaforgatás

OA lepáróberendezések terén szerzett sokéves tapasztalataink felhasználásával fejlesztettük ki az AQUA FELIX rendszert. Ez nem egy berendezés, hanem célberendezések összessége, amely az ipari folyamatok során keltkezett szennyvizek teljes visszaforgatására szolgál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az öszes felhasznált víz visszakerül a gyártási folyamatba, hulladékként pedig csak kis mennyiségű (sok esetben értékes és hasznosítható) szárazanyag keletkezik.

Piackutatásunk igazolta az AQUA FELIX rendszer indokoltságát mindazon területeken, ahol a szennyvíz veszélyes anyagokat tartalmaz és másfajta megoldással túl drága, vagy akár lehetetlen ezeket a szennyezéseket semlegesíteni vagy visszanyerni.

Cégünk megoldásokat kínál a koncepciók kidolgozásától a tervezés és kivitelezésen keresztül egészen a kulcsrakész üzemekig mindazon helyeken ahol:

 • Veszélyes szennyvizek keletkeznek
 • Drága a tiszta vagy az ipari víz
 • Ahol a vízben oldott anyagokat vissza szeretnénk nyerni vagy azért mert veszélyesek, vagy azért mert értékesek
 • Ahol nagy mennyiségű olcsó vagy alacsony árfekvésű hulladék hőenergia áll rendelkezésre

vákumos berendezések estében a desztillációra kerülő anyagot  a bepárlóba szippantja a bepárló belsejében működő alacsony nyomás, amelyet a vákumozó egység biztosít. A hűtőkör, amely egy beépített hőszivattyú segítségével, képes egyszerre hőt kibocsátani a feldolgozandó folyadék számára és ugyanakkor lehűteni a forrás közben keletkező párát. A desztillált folyadék és a feldolgozott maradék a desztillációs folyamat végén eltávolításra kerül. Ennek a technológiának az egyik legerősebb oldala a nagyon alacsony üzemköltség. A hőszivattyú elv és a vákumdesztilláció kombinációja lehetővé teszi számunkra, hogy nagyon alacsony ráfordítással tudjuk szétválasztani a vizet a benne lévő szennyeződésektől. 

FORMECO berendezések széles skálája, melyek ezen az elven működnek, képesek napi 240-3500 liter szennyvíz feldolgozására. Egyedi berendezések, melyek más energiaforrásokra is támaszkodnak (gőz, forró víz, vagy diatermikus folyadékok), még nagyobb mennyiségeket is képesek feldolgozni

. A FORMECO lepárlók teljesen automata berendezések, 24 órás napi üzemmódra alkalmasak emberi beavatkozás nélkül. Különböző anyagokból készülnek és felszereltségük függvényében a legkülönfélébb igényt is képesek kielégíteni. A FORMECO berendezéseket különböző területeken tudjuk alkalmazni: szennyvizek tisztítása és koncentrálása, élelmiszeripari adalékanyagok visszanyerése különböző ipari folyamatokból, fémek visszanyerése mosó folyamatokból, mustok bekoncentrálása, perkolációs vizek feldolgozása, stb. 

A standard berendezések skálája, melyek hőszivattyúval felszereltek, 4 különböző sorozatra oszthatók:

 • berendezések elmerített csőkígyóval
 • berendezések fűtött felülettel és belső törlővel, nagyon magas koncentrációknál
 • berendezések korrozív folyadékokra
 • berendezések kényszerített cirkulációval, nagy mennyiségek feldolgozására

 A FORMECO bepárlók lehetővé teszik:     

 • oldószerek (vagy víz)  és szennyezőanyagok szétválasztását
 • ezek azonnali újrafelhasználhatóságát a gyártási folyamatban
 • a semlegesítésre váró szennyvíz mennyiségének drasztikus csökkentését
 • különböző nyersanyagok visszanyerését
 • minimális szennyezőanyag kibocsátást egy adott üzemben